NorwayCup g15/g16

Norway Cup 2018 var som alle andre eventyr - eventyrlig. Jeg husker tilbake til egen vandring på Ekebergsletta som spiller, det måtte ha vært i 2005 eller 2006. Da hadde vi ikke Snapchat, Instagram eller trådløse høytalere. På banen var det om å gjøre å bruke de lengste og skarpeste skruknottene, og det var ikke fem minutter utvisning for gult kort. Taklingene haglet. Det har skjedd mye på drøye 10 år.

Etter en kort nostalgisk svipptur, ble det veldig plutselig kampdag og kampstart for Trond. G15 med kamp kl. 15:10 og G16 kl. 20:30. Her ble det en av hver, henholdsvis seier og tap. Jeg uttalte i ren eufori etter G15-kampen at det må være min første seier i Norway Cup, og jeg har fortsatt til gode å huske noe annet. Kjære vene så artig det er å vinne. Den første kampen var mot Eidanger, som endte sist i gruppa. Resultatet ble 3-1. Her hadde vi en del ball og mye bra spill. Den siste kampen var mot det som viste seg å bli gruppevinner Askøy. De kom til 1/16 finale. Vi lå under 4-0 til pause, men holdt de til 1-0 i annen omgang med massivt forsvarsspill og kriging. 
 
For G15 ble det to strake. Vi vant 1-0 mot Stord den påfølgende dagen. Vi viser at vi fortsatt er et svært ballspillende lag, men også at guttene er disiplinerte og jobber sokkene av seg når det trengs. I tillegg har begge lag en keeper som har flere matchvinnerredninger i løpet av kampene i Francois Venn. Senere på dagen blir det en svært spesiell opplevelse for G16. Vi møter Seleccion Quinta Cordillera fra Chile på Ekeberg. De har tilsynelatende tatt med seg hele Chile til Norge. Det må ha vært rundt/over 200 chilenske tilskuere der. Nasjonalsang før kamp var det også. Flagg, banner, trommer og alskens instrumenter, for et vanvittig leven de lagde! Det gikk bokstavelig talt ikke an å kommunisere særlig med spillerne på banen, på grunn av all støyen chilenerne skapte. For en sinnsyk trøkk det var. De var ikke like gode som Askøy, og de leder bare 2-0 i 45 minutter (av 50). På slutten skrur de opp et par hakk, og vinner 4-0. De går også til 1/16 i a-sluttspillet. 
 
Grüner står for tur neste dag, og G15 er sultne på tre strake. Vi har på dette tidspunkt allerede vunnet gruppen (!), og er klare for a-sluttspill. Kanskje er det dette som gjør at vi faller litt ned i intensitet denne kampen. Motstanderen er veldig direkte i spillestilen, noe vi sliter med å løse godt. De scorer også sekunder før full tid, som gjør at vi taper 2-1. Guttene er ganske skuffet, men vi er tross alt videre til a-sluttspill, og kan ikke klage veldig mye på det. Vår neste kamp var det kanskje noen av dere som så på Nettavisen? De streamet i hvert fall kampen. Dessverre for Andreas startet de streamingen etter det vanvittige flotte brassesparkforsøket hans som såvidt føk over mål. Dessverre for tilskuerne og seerne ender denne kampen 0-0. Vi har både spill og sjanser denne kampen, nok til å avgjøre kampen. Bagn IL er det svakeste laget i gruppen, og vi kunne og burde fått noe mer ut av denne. 
 
Også ble det sluttspill! 1/32 finale mot Flekkefjord står for tur for G16. Som overraskende mange andre vi møtte i løpet av cupen, er også Flekkefjord svært direkte i spillestilen. De har også den største 16-åringen jeg noensinne har sett på topp (den eneste som klarte å skulderpresse Gard ut av balanse i løpet av hele turneringen). Han skapte masse trøbbel. En spesiell ting som gnagde litt på guttene våre var det faktum at de (2002-kullet) aldri har scoret i Norway Cup. Det gjorde Gard på corner, og da mistet vi alle besinnelsen. For en følelse! Det føltes nesten som en seier i seg selv. Det ble også den eneste seieren her, da Flekkefjord vinner 2-1 (den ene scoringen svært mistenkelig, da den muligens ikke var over linja bak vår målmann). En skuffet gjeng er nå ute av cupen. 
 
SC Gjøa står på motsatt banehalvdel fra oss senere på dagen. G15 har pga. sin plassering i gruppen hoppet rett til 1/16 finale. Gjøa er en fotballklubb fra New York, som ble stiftet av norske sjømenn for over 100 år siden. Hvilket setter en morsom ramme for kampen. I denne førsteomgangen varter vi opp med å spille oss ut bakfra og en ballbesittelse som ser svært moden og gjennomtenkt ut. Vi på benken er veldig imponerte. Gjøa er, tross av at de kommer fra et annet land, like direkte orienterte som de andre lagene vi har møtt (bortsett fra Seleccion). De er også fryktelig, fryktelig raske foran. De scorer også de to første målene. Med bare noen minutter igjen på klokka blir Tobias T sendt opp som enda en spiss. Nå er det vinn eller forsvinn. Og jaggu scorer han ikke også. For en avslutning på kampen det blir! Det holder dessverre ikke. Gjøa går videre, og helt til kvartfinale i a-sluttspillet. 
 
Etter kampen handler det bare om å trøste hverandre. Fotball kan være brutalt, og det spiller ingen rolle om det er Champions League finale, opprykkskamp i 6. divisjon eller 1/16 finale i Norway Cup. Det gjør skikkelig vondt å tape. Gjøas trener kommer bort til oss etter kampen og sier at vi er det mest ballspillende laget de har møtt. Det er hyggelig å høre. Vi tror at det ligger mindre utvikling i å konsekvent dunke ballen 50 meter opp på en rask spiss eller ving, enn å holde ballen i laget, få flere involvert og øve på det sammen. Kanskje hadde vi gått videre hvis vi spilte mer kynisk (det gjelder begge lag), men i et mer langsiktig perspektiv kommer guttene til både å tjene på opplevelsen, og de tingene vi prøver å bli bedre på. Spille fotball. 
 
Vi er kjempestolte av begge lag. Vi fikk se masse fint pasningsspill og gode bevegelser. I tillegg fikk vi se en side vi ikke har sett så ofte, den enormt intense defensive jobbingen og krigingen. Der har begge lag tatt store steg i løpet av turneringen. La oss ta med det videre i høstsesongen, og spille mye morsom ball!
 
Mvh
Jonas